31. srpna 2007

Stloukám si poličku na Nobelovu cenu

Před krátkým časem jsem měl tu možnost zúčastnit se vědecko-empirického výzkumu s mým dobrým přítelem a kolegou prof. Johnnym Haczkem Csc. na jeho rodinné farmě. Zjištění, ke kterému jsme společným pětiminutovým úsilím došli, je vskutku fascinující a pro mnohé konzervativnější badatele, pro něž je dekorum takřka něco jako modla, to bude dokonce zjištění navýsost šokující a pobuřující!
Dlouho nám totiž vrtalo v hlavě, do jaké míry jsou pravdivá různá běžně užívaná přirovnání, jimiž metáme tak často, že se nad jejich původem už ani nezamýšlíme (něco jako „tipec“). Málokterý člověk však ví, že tato přirovnání mají své kořeny hluboko v půdách staroslověnštiny, sanskrtu a objeveny byli i hieroglyfické pozůstatky v útrobách egyptských pyramid samotným Jeanem-Françoisem Champollionem!
Co třeba – jít po něčem jako slepice po flusu? Ruku na srdce; kolikrát denně tento příměr použijete? Já ho vkládám téměř do každé věty a večer si ho ještě párkrát zopakuji při konzumaci teplého, pasterizovaného mléka, aby se mi lépe usínalo. A protože zázemí pro provedení tohoto experimentu bylo, vzhledem k počtu slípek v pohodlném výběhu s maskovacími jámami a patrovým vyhřívaným kurníkem, více než uspokojivé, pustili jsme se do práce. Nebudu vás již dlouho napínat – je to pravda! Skutečně! Slepice jedí (pijí) lidské produkty slinných žláz. Bohužel, náš experiment musel být předčasně ukončen kvůli všeobecné nevoli přihlížejících závistivců, a proto jsme nestačili zkusit různé druhy jiných (i zvířecích) slin (z čehož vyvstává otázka, zda jsou slepice schopny konzumovat i slepičí sliny), jiné situace z hlediska konstelace okolních planet vzhledem k Venuši, atd.
Nebojím se však říci, že toto vše je odpustitelné, když se zamyslíme nad rozsahem našeho bádání a vlivem, který bude mít pro celé další generace našich nástupců!

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že máme společné přátele!